Book en opvisning - klik her!

Boglighed på Brejninggaard Efterskole

- brændstoffet til din fremtid - og vi mener det!

På Brejninggaard Efterskole glæder vi os hvert år til at vælte store dele af Danmark med et brag af en gymnastikopvisning. Vi løfter en stemning til DM i TeamGym og ynder at tage en medalje i Powertumbling. Vi fyrer den af i musik, kæmper bravt på fodboldbanen og tænker kreativt i vores design fag... Men!

Vi er stolte af vores undervisning i de boglige fag. Vi går op i at tilbyde dig de bedste rammer, faglige udfordringer og levende, inspirerende undervisning for, at du skal rykke for vildt i de boglige fag! For på Brejninggaard Efterskole får du hele pakken, og derfor forventer vi også, at du tager imod den og siger JA! 

Læs mere om vores filosofi bag vore fag og  måske vil det give dig blod på tanden - hvem ved? Vi siger bare en ting - god, lærerende og motiverende undervisning kan ikke beskrives, den skal opleves. Don't say it - Show it!

boglig efterskole

Vedkommende danskundervisning

I dansk på Brejninggaard Efterskole møder du høj faglig, anderkendende og vedkommende undervisning. Vi sætter en ære i at lave en spændende og levende undervisning for dig med plads og rum til sproglig og litterær fordybelse. Vi underviser på spændende måder, nogle gange på overraskende steder og tidspunkter. Du skal skrive, forfatte, være modtagerrettet og nyde den gode historie du har læst inden vi i undervisningen fordyber os i den.

Som danskelev på Brejninggaard Efterskole kan du "risikere" at møde digitale og sociale medier, humor og teater, sms lyrik og filmskabelse, tekster der er ældre end bare tyve år, kunst og folkeviser, rapmusik og blinkende lygter. Danskundervisningen er alsidig og skaber et spændende billede af vores samfund gennem tiderne.

Undervisningen er personligt rørende og udviklende, og er præget af glæde og engagement. Vi ynder at udfordre dig i nye samtale- og kommunikationsformer og er også optaget af de psykologiske, filosofiske og samfundsfaglige aspekter i et af verdens mest spændende fag.

Matematik er også din fremtid!

På Brejninggaard Efterskole lægger vi vægt på, at du bliver fortrolig med faget og ikke mindst de færdigheder, matematik giver dig. For os betyder det ikke noget, om du synes matematik er svært, eller du nyder at sidde og løse ligninger. Vi ønsker at gøre dig bedre og give dig motivation for matematikken!  Matematik er ikke et fag du har, fordi vi siger det! Matematik er en væsentlig del af din fremtid, uanset hvad denne måtte byde. Selvom du tænker i sproglige baner, vil være håndværker eller arbejde i en butik, er matematik et bærende element for dig. Og tænker du slet ikke på det endnu, har du jo et privatliv hvor matematik er en uundgåelig del for ikke at ende i "luksusfælden".

Vi arbejder både skriftligt og mundtligt i matematikfaget og gør dig i stand til at forklare og bevise matematikken. Du har matematik i dit team og tænk - det kan være din kontaktlærer der underviser dig. Oplev verden igennem matematik og forstå samfundet på en ny måde!

Levende engelsk på Brejninggaard Efterskole

I engelsk på Brejninggaard Efterskole, skal vi ind under huden på faget. Engelsk skal ikke kun være en færdighed vi skal opnå, men et sprog der ligger så naturligt hos os, at vi kan arbejde med bagvedliggende ting som tolkninger gennem dialog og analyse. Vi arbejder med spændende tekster der udfordrer dig på dit niveau - både fagprosa og skønlitterært. Det kan ske at vi arbejder med tekster på autentisk engelsk, altså tekster der ikke i forvejen er bearbejdet til undervisning. Vore emner tager udgangspunkt i hele verden, forklarer noget om sig selv, og giver dig en spændende indsigt i andre lande, samfundsforhold og menneskers liv.

Vores undervisning foregår på engelsk - det betyder, at du selvfølgelig taler engelsk med dine studiekammerater og din lærer, også når du arbejder med grammatik og skriftlige opgaver. 

Hvis du går i 10. klasse på Brejninggaard Efterskole, bygger engelskundervisningen, ligesom i de andre boglige fag i 10. klasse, en bro til din fremtidige ungdomsuddannelse. Du vil derfor stifte bekendtskab med tekster på samme niveau som i gymnasiet eller fagtekster til brug i håndværkerfaget på engelsk.

I Engelsk-undervisningen på Brejninggaard Efterskole forventer vi, at du ikke bare læner dig tilbage, men er nysgerrig, åben og bidrager til undervisningen og et godt studiemiljø.

Tysk er det vigtigste fremmedsprog for dig!

Vil du have gode muligheder for job i fremtiden? Så skal du lære tysk! Tyskland er et af Danmarks største samhandelslande og der mangler altid mennesker der kan tale sproget!

Desuden er tysk efterhånden det almindeligt talte sprog på byggepladser og andre erhversområder, da vi også i Danmark har en europæisk arbejdsstyrke.

Så føler du, at du stadig ikke er i stand til at tale sproget? Hvorfor så ikke vælge tysk, når du på Brejninggaard Efterskole har nogle fantastiske muligheder for at blive fortrolig med dette sprog? Vores undervisning inddrager dig og dit sprog på en aktiv og legende måde. Vi taler tysk sammen i timerne, og tænk - det betyder ikke noget, om det du siger, er rigtigt! Bare det lyder tysk - så er det oftest helt rigtigt! For gennem brugen af alt det tyske du kan, vil vi sammen skabe et undervisningsmiljø hvor tysk er legende let!

Vi arbejder også skriftligt i tysk! Vores skriftlighed kan til tider være meget virkeligt, så du kan kommunikere på mail eller Facebook med unge i tysktalende lande eller i et forum hvor vores fælles sprog er tysk.

Fysik og kemi - det aktive samfundsfag!

Hvorfor kan jeg skype? Hvad er bluetooth? Kan jeg mon undgå tømmermænd? Gad vide om man kan spise plastik? Bliver jeg "høj" af musik? Har min iPhone været levende? Jamen vi er da afhængige af CO2! Findes der virkelig ingen farver?

I fysik tager vi udgangspunkt i din verden og det samfund du lever i. Det gør, at vores undervisning og din oplevelse af videnskabens verden bliver aktuel og relevant!  Vi inddrager dig i undervisningen, vi er aktive i vores nye laboratorie og vi er sammen vanvittigt nysgerrige!

Fysik og kemi på Brejninggaard Efterskole er obligatorisk for alle! Det er meget vigtigt for os at skabe en god, forståelig og udfordrende undervisning for dig uanset hvad dine oplevelser med faget er. Vores undervisning tager bla. udgangspunkt i de emner, du kan møde i din fremtidige ungdomsuddannelse, og vi underviser i dem på dit niveau! Det betyder at du, feks i gymnasiet hvor fysik er obligatorisk, kender emnerne - en god investering i din fremtid som vi anbefaler på det kraftigste!

Du har fysik fordi du er nysgerrig, et legebarn, kan lide at blive klogere og nyde det fællesskab der opstår, når forskellig viden bliver til din viden! Så kan du kan slet ikke lade være!

fysik efterskole

Biologi - holder dig i live!

Hænderne i mudderet, samle en torso med bind for øjnene, tag en blodprøve, spis en masse slik og se hvor dårlig dit kondital bliver eller mød en af voldgravens salamandere på tæt hold! Det er blandt meget andet biologi på Brejninggaard Efterskole. Du kan lige så godt tage gummistøvlerne på og det tøj, hvor mor ikke bliver sur over pletter på knæene, for vi skal ud i virkeligheden!

Biologi kan faktisk beskrives ganske kort - biologi handler om naturen i mennesket og mennesket i naturen! Du lærer bl.a. om miljø og sundhed, menneskekroppen og dennes funktioner, bæredygtig udvikling, genteknologi og andre biologiske problemstillinger.

I biologi vil vi gerne diskutere og dokumentere. Vi ser på de udfordringer naturen bringer os og de vi bringer naturen. Udfordringer du simpelthen bliver nødt til, at være med til at tage stilling til og tage vare på den jord, vi kun har lånt af de fremtidige generationer!

Idræt skal der til!

Jamen har vi da ikke idræt nok på Brejninggaard Efterskole? Svaret er entydigt - nej!

Det får vi aldrig for meget af hos os! Vi glæder os til at præsentere det helt nye idrætsfag i 8. og 9. klasse. I idræt arbejder vi med andre idrætsgrene, end dem vi har i vore valg- og linjefag. Vi arbejder også med motoriktræning, træningsplanlægning og skadesforebyggelse. Det at planlægge og udføre træninger for andre er også centralt placeret i dette fag. Du bruger de færdigheder du lærer i vores obligatoriske træner-lederuddannelse til at skabe spændende forløb hvor fokus er på ung til ung-undervisning. Dette styrker dig i det at stå foran andre og viderebringe dit budskab - og ved du hvad? Måske skal du til prøve i idræt!

Geografi - så skal vi ud og rejse!

Ja det skal vi da - ihvertfal til Norge og stå på ski! Heldigvis kan vi også møde verden på andre måder, end at rejse i den. Vi tror på, at du gennem geografi på Brejninggaard, bliver rustet til at forstå de verdensforhold vi lever i.

Du vil få indblik i de forskellige samfundstyper der omgiver os i denne verden, vi vil prøve at forstå hvorfor nogle lande slås om råstoffer og hvorfor Danmark bare må have Nordpolen. Igennem en vedkommende undervisning skal du opnå kendskab til de problemstillinger der ligger i menneskets higen efter naturresourcer, men også den udvikling mennesket har skabt gennem forskning og spændende udnyttelse af disse. 

Og så skal du vide hvor Nakskov ligger inden du rejser for langt ud i verden. At kende det man kommer fra, hjælper mennesket til at forstå det man kommer til...

Der er gode historier i samfundsfag og kristendom

Derfor vil du bla. opleve en spændende tværfaglig undervisning mellem disse fag. Det kalder vi HKS og her for du brug for dine holdninger til verden omkring dig. Holdninger til din person, nysgerrigheden i hvordan det var engang og en interesse i hvordan fremtiden skal blive.

Samfundsfag er faget om samfundet. Det er særdeles vedkommende for din fremtid, da det er her, du arbejder på at forstå, hvor komplekst samfundet kan føles. Hvordan kan min "stemme" gøre en forskel i det kommende valg, har jeg egentlig indflydelse på mine omgivelser? I samfundsfag får du redskaber til at blive en aktiv medborger i et demokratisk samfund. 

Et demokrati kommer ikke henover en nat. Demokrati er et fællesskab og ikke en selvfølge, det tager år at opbygge. Derfor hænger historie og samfundsfag rigtig godt sammen på Brejninggaard Efterskole. Vi ser på det samfund vores forfædre har givet os. Vi får indblik i markante begivenheder der ændrede verdenshistorien og måske skabte lige netop den mulighed der hedder "Efterskolen". I historie må man gerne filosofere over den tid der var engang - hvad var der sket hvis Hitler vandt 2. verdenskrig? Hvad hvis Erik Klipping ikke var blevet myrdet i Finderup lade? Hvad nu hvis Dannevirke havde holdt stand i 1864?

Mange historiske begivenheder er stærkt knyttet sammen med kristendommen. Derfor kan man finde sammenhænge mellem samfundshistoriske begivenheder og den måde vi levede/lever vores liv på ved at have kendskab til den kristne tro. I kristendom drejer det sig ikke om at tro eller ikke tro. Dette lader vi det enkelte menneske om selv at bestemme, og det er ikke i kristendomsundervisningen på Brejninggaard Efterskole, man skal tage stilling til dette. Men vi vil gerne give dig et indblik i den betydning religion har haft og stadig har for forholdet mellem os mennesker - både herhjemme og i verden omkring os.

samfundsfag efterskole

Brejninggaard Efterskole · Brejninggaardsvej 12 · 6971 Spjald

Tlf.: 9738 1644 · E-mail: mail(at)brejninggaard.dk

Webdesign: marginal.dk

Baggrunde

Brejninggaard Efterskole efteråret 2017